Werkwijze

Er is niets mis met je

Ik geloof niet dat er iets mis is met je. De natuurlijke oplossing van problemen of moeilijkheden is al in jezelf aanwezig. Je kunt leren hoe je daar mee in contact komt zodat je oude spanningen, patronen of blokkades los kunt laten. Mijn therapie bestaat uit gesprek, aanraking (haptonomie), oefeningen, en in sommige situaties: klank.

Gesprek | van mentaal lijden naar mentaal leiden

Mentale problemen

Het lastige van mentale problemen is dat ze vaak geen einde lijken te kennen: Los je het ene probleem op, dan staat na een korte opluchting het volgende probleem alweer klaar.
Om niet in de valkuil te stappen van overmatig analyseren, maar wel tot een goede oplossing te komen, combineer ik westerse met oosterse kennis.

Psycholoog en haptonoom

Mijn kennis als psycholoog en haptonoom zet ik in om te analyseren waar jouw probleem vandaan komt, en waar een oplossing te vinden is. Dat betekent dat we ook naar het verleden kijken: hoe was je jeugd, hoe was je opvoeding, wanneer zijn bepaalde patronen of trauma’s ontstaan. Hoewel ik niet geloof dat de oplossing in eindeloos graven ligt is het wel belangrijk dat je kunt delen waar je mee zit of wat je hebt meegemaakt. Het delen van een probleem draagt bij aan loslaten ervan.

Regie over je denken

Vervolgens gaan we een stap verder zodat je leert om op een totaal andere manier met je gedachten om te gaan. De kennis die ik hiervoor inzet komt voornamelijk uit het boeddhisme. Ik leg je helder uit hoe je zelf weer de regie kunt nemen over je denken. Indien je hier ook in je eigen tijd mee aan de slag wil gaan, leer ik je een meditatie techniek aan. De meditatie techniek helpt je om je manier van denken fundamenteel te transformeren. Dit vraagt oefening. Een denkstijl die je al een leven lang toepast is niet zomaar veranderd.


Aanraking | Ik voel me (niet) goed

Je goed voelen

Om terug in contact te komen met je lijf en je gevoelsleven is aanraking een belangrijk hulpmiddel. Je leert jezelf beter te voelen. Daar zit een heel simpel idee achter: om jezelf goed te voelen is het een voorwaarde dat je jezelf kan voelen!

Haptotherapie

De basis van het aanraken heb ik geleerd binnen de opleiding haptotherapie. Je leert veel over de manier waarop je contact maakt met jezelf en met een ander. Wat werkt er voor jou, en wat niet? Wanneer je wordt aangeraakt, komt naar de oppervlakte wat echt in je leeft. Je lichaam vertelt vaak een heel ander verhaal dan je hoofd en het liegt nooit!

Keuzes maken

Zo leer je makkelijker keuzes te maken die echt bij jou passen. Je komt ‘uit je hoofd’, het versterkt je intuïtie, verheldert je grenzen, en kan zowel fysiek als mentaal rust en stabiliteit bieden. Doordat je dieper contact maakt met je gevoelsleven kunnen er ook oude spanningen, trauma of blokkades loskomen die opgeslagen liggen in je lichaam. Ook uit eigen ervaring weet ik dat dit zeer bevrijdend kan werken. Het helpt je om dat los te laten, waar je verstand niet bij kan.

Haptonomie en grenzen

Haptonomie gaat er ook over dat je gevoel krijgt voor je eigen grenzen en die leert aan te geven. Ten eerste bepaal je dus zelf of je er voor open staat aangeraakt te worden. Voor de ene persoon voelt dat bij de kennismaking al goed, bij een ander komt het pas later, of helemaal niet. Jij bepaalt zelf je grenzen en wat  je daarin wil, er is geen goed of fout.


Oefeningen | Verandering vraagt oefening

Quick fix

Ik heb nog nooit iemand ontmoet die ineens heel sterk werd door het lezen van een boek over fitness. Dat principe geldt net zo goed voor verandering in je manier van denken en je lichaamsbewustzijn. Natuurlijk wil iedereen het liefst een ‘quick fix’, dat zou heerlijk zijn. Maar de praktijk wijst vaak anders uit.

Fysieke en mentale houding

Ik geef je simpele maar diepgaande oefeningen mee, zodat je daadwerkelijk iets kunt veranderen in je leven. Denk daarbij aan mentale oefeningen, en oefeningen voor je lichaamshouding. Er is namelijk een sterke samenhang tussen je lichaamshouding en je mentale welbevinden.
De oefeningen komen voort uit mijn scholing binnen tai-chi en meditatie, gecombineerd met kennis uit de haptonomie.

Klank | Sjamanistische ritmes en klanken die je hart openen

Het juiste moment

Gesprek, aanraking en oefeningen vormen standaard onderdelen van mijn therapie. Als het moment juist is, en jij staat er voor open, gebruik ik een sjamanistische klank techniek die ik in Colombia overgedragen heb gekregen.

'Reset' burn-out en stress

Vanuit een puur wetenschappelijke blik valt er te zeggen dat klank diepe ontspanning teweeg kan brengen. Net als bij aanraking kan het autonome zenuwstelsel hierdoor kalmeren. Zeker bij burn-out, chronische stress en overspannenheid is het van essentieel belang dat je zenuwstelsel weer een ‘reset’ kan ervaren van de continue overbelasting.

Op zielsniveau

Vanuit een spiritueel perspectief zijn de sjamanistische ritmes en klanken een manier om contact te maken een deel van jezelf waar je verstand niet bij kan. Dit kan zo’n diep effect hebben dat het je raakt op zielsniveau. Dit wordt niet alleen als zeer helend beschouwd, maar kan je ook helpen om deze laag vaker aan te spreken in jezelf.

Colombiaans sjamanisme

De Colombiaanse sjamaan Taita Lucho Florez liet mij ervaren dat het licht niet alleen buiten jezelf bestaat, maar ook in jezelf. Sterker nog, dat je het in essentie zelf bent. Zo ook alles en iedereen om je heen. El gran misterio de la vida noemt hij het (het grote mysterie van het leven). En dat is het ook. Maar het besef van dit mysterie, deze ervaring van licht dat vanbinnen altijd schijnt, is zo oneindig positief , dat ik het mee neem in alles wat ik doe. De ritmes en klanken zijn er daarbij op gericht om de versluiering weg te halen, en het licht aan te wakkeren. Dat opent een deur zodat jij dit licht ook in jezelf kunt ervaren.

De essentie

Alle methodes die ik inzet zijn uiteindelijk gericht op contact met de essentie van wie je werkelijk bent. Dat geeft niet alleen diepgang in je leven, maar het helpt ook om problemen bij de kern aan te pakken in plaats van aan de oppervlakte.

‘Wanneer je wordt aangeraakt, komt naar de oppervlakte wat echt in je leeft. Je lichaam vertelt vaak een heel ander verhaal dan je hoofd en het liegt nooit!’