Bob Driessen

Wetenschappelijk en spiritueel

Ik ben wetenschappelijk opgeleid als psycholoog en heb mij als therapeut verder ontwikkeld binnen de haptotherapie. Daarnaast verdiep ik mij al vele jaren intensief in spirituele tradities zoals het boeddhisme, taoïsme en sjamanisme. Juist de combinatie van mijn wetenschappelijke achtergrond en meer spirituele kennis maken dat de therapie zowel concreet, diepgaand en effectief is.

Oosterse en westerse kennis

Met ‘Het Open Midden’ deel ik mijn kennis en sla een brug tussen de oosterse en westerse kennis die ik de afgelopen 20 jaar heb opgedaan. Zodat iedereen die er voor open staat er zijn of haar voordeel mee kan doen en zelf kan ervaren wat het toevoegt aan je leven.

Spiritueel | Concreet

Spiritualiteit is een heel breed begrip geworden, waar iedereen weer een ander idee en beeld bij heeft. Wat ik er zelf mee bedoel is aan de basis concreet en aards. Door je lijf echt te voelen en gedachten los te laten kun je een diep contact met jezelf en de wereld om je heen ervaren. Deze ervaring is voor iedereen anders. Je hoeft er geen enkel geloof voor aan te hangen, het vraagt enkel openheid en voldoende harmonie tussen lichaam en geest. Deze harmonie kun je leren ervaren en oefenen.

Oosterse spiritualiteit

Onder oosterse spiritualiteit versta ik de kennis, inzichten en technieken die ik heb opgedaan vanuit het boeddhisme en taoïsme. Vanuit het boeddhisme heb ik geleerd hoe je een mentaal rustpunt kan vinden zodat je niet meer overgeleverd bent aan iedere gedachte die bij je opkomt. Dit rustpunt is al in je geest aanwezig, maar het raakt soms zoek in alle gedachten. We hebben allemaal goed leren nadenken op school, maar de les over het niet nadenken is doorgaans overgeslagen. Gelukkig kun je die vaardigheid alsnog ontwikkelen. Iedereen kan dat leren.

Vanuit het taoïsme leerde ik overbodige spanning los te laten en het belang en effect van een juiste lichaamshouding. De juiste houding brengt je energie in balans en voorkomt dat je steeds meer spanning opbouwt in je lichaam. Zo vind je een fysiek rustpunt, die je mentale rust verder versterkt. En vice versa: de mentale rust draagt weer bij aan je fysieke welbevinden. Zo vormen de boeddhistische en taoïstische technieken samen een krachtig hulpmiddel om je goed te voelen.

Vertrouwen in het leven

Voor mij persoonlijk verwijst een spirituele ervaring naar het meest waardevolle dat er is. Het geeft mij een onwankelbaar vertrouwen in het leven. Dat het goed is. Als ik contact maak met dit gevoel van vertrouwen lossen mijn zorgen er spontaan in op, zonder ze te hoeven onderdrukken. Ik voel mij het leven zelf, en daarmee sterk verbonden met alles om mij heen; mensen, dieren, de natuur, de kosmos. Het is een gevoel van onvoorwaardelijke liefde. Woorden die daarbij op komen zijn het hart, God, de natuur, het licht of het leven zelf. Het zijn maar woorden voor iets dat uiteindelijk niet te benoemen is, enkel te ervaren. Naarmate ik vaker contact maak met dit gevoel, groeit het vanbinnen. Het voelt lichter, letterlijk en figuurlijk. Dat is wat mij zingeving geeft en mijn leven kleurt en inspireert. Dat noem ik spiritueel.

Over mij

Een open blik

Ik ben sensitief, heb een open blik en waardeer mensen om wie ze zijn. Ik geloof dat iedereen een belangrijke rol heeft in dit leven. Ieder mens wil zich gelukkig en waardevol voelen en zijn talenten en kwaliteiten ontplooien. Dat is dan ook waar ik mij op richt. Hoewel mijn insteek serieus is, weet ik altijd ruimte te vinden om de boel op de hak te nemen (inclusief mijzelf).

Mijn Open Midden

Wat ik met jou deel in mijn praktijk, zijn kennis en ervaring die ik zelf kritisch heb onderzocht en toegepast in zowel mijn persoonlijke leven als binnen mijn werk. De enige reden dat ik durf te spreken over Het Open Midden, is dat ik dit punt van innerlijke rust en ruimte ook in mezelf kan ervaren.

Deze zoektocht begon - hier komt het cliché - omdat ik zelf niet lekker in mijn vel zat en veel onrust ervaarde. Tijdens mijn opleiding tot psycholoog in Nijmegen bleef het zelfonderzoek nog heel erg aan de oppervlakte omdat de benadering zo rationeel was. Daarna ben ik echt de diepte ingegaan met haptotherapie, meditatie, tai chi en mijn bezoeken aan de sjamaan.

Werkervaring

Coach en psycholoog in Nijmegen

Voordat ik mijn eigen praktijk startte was ik werkzaam binnen het Sociaal Wijkteam Nijmegen (Breed basisteam) en als ambulant coach en psycholoog voor DIT-coaching. Ik heb daar een specialisatie ontwikkeld binnen het spectrum autisme (ASS) en ADD. Ik begeleidde er gezinnen, jongeren en volwassenen.
Daarnaast heb ik meer dan tien jaar werkervaring opgedaan binnen o.a. jeugdzorg, verslavingszorg en de psychiatrie.

Werkstijl

Ik sloot ooit met succes een traject af met een jongen van begin twintig, die ernstige problemen had. Hij had al een zeer lange geschiedenis van hulpverlening achter de rug. Tijdens ons afsluitende gesprek gaf hij mij een scherpe analyse van mijn werkstijl: “Wat jij doet zit een beetje tussen coaching, therapie en vriendschap in”. Dat beviel hem wel.

Voor mij was dit een groot compliment omdat het precies de toon is die ik wil aanslaan. Er zit iets in van professionaliteit, menselijkheid, gelijkwaardigheid en respect.
Bij deze jongen hielp het in ieder geval om zijn diepste zielenroerselen met mij te delen, zonder oordeel daar op. Alleen dat al werkte bevrijdend voor hem.

Mijn methode | Een unieke therapie

De kern van mijn werk komt neer op contact van mens tot mens, waarbij ik mijn kennis en (levens)ervaring inzet als therapeut. Ik werk niet met protocollen en veel papierwerk. Wel met een zelf ontwikkelde methode waarin ik mijn kennis en ervaring uit verschillende opleidingen bundel. De methode is diepgaand en combineert therapeutische met spirituele kennis. Je zult deze bij geen enkele andere psycholoog of haptonoom terug vinden.

Achtergrond

Psycholoog in Nijmegen

Na het afronden van mijn universitaire studie tot psycholoog in Nijmegen, mocht ik mijzelf ‘Master of Science’ noemen. Helaas voelde ik mij vanbinnen helemaal geen master. Ik had veel last van o.a. angsten en depressieve gevoelens. Mijn inzichten als psycholoog hielpen mij weinig om deze problemen te overstijgen.

Haptotherapie

Ik ging op zoek naar iets dat mij wel hielp, en kwam zo in contact met de haptotherapie. De vier jaren studie brachten mij veel. Ik kreeg er meer vertrouwen in dat ik werkelijk iets kan betekenen voor anderen omdat ik merkte dat het mezelf goed deed. Mijn gevoelsleven opende zich en ik zat lekkerder in mijn vel.  En toch voelde ik diep vanbinnen: er moet nog meer zijn.

Ontmoeting met de sjamaan

In dezelfde periode (2012) ontmoette ik tijdens één van mijn reizen door Colombia de sjamaan Taita Lucho Florez. Een meester die les geeft in het leven zelf. Hij opende de weg naar het diepst van mijn wezen en is van grote invloed op mijn ontwikkeling en manier van werken.

Taita Lucho draagt oude traditionele kennis over die goed is afgestemd op de huidige tijd door zijn uitwisseling met onder andere psychologen, psychiaters, biologen en (Chinese) geneeskundigen. Zijn lessen zijn gericht op de algehele gezondheid als mens; zowel op fysiek, mentaal als spiritueel niveau. Pas toen ik hem ontmoette kreeg ik werkelijk meer inzicht in de menselijke geest, en de extreme diepte en complexiteit ervan. Lucho onderwijst hoe we daar op een gezonde manier mee om kunnen gaan, zodat je hart weer in verbinding komt te staan met je hoofd.

Ik pas niet alleen veel van zijn levenslessen toe in mijn praktijk, maar heb ook van hem geleerd hoe ik sjamanistische ritmes en klank in kan zetten om verbinding te maken met je hart. Jaarlijks reis ik af naar Colombia om zijn lessen te mogen ontvangen.

Tai chi en meditatie

Tot slot volg ik sinds 2012 wekelijks lessen in tai-chi en meditatie bij Frans van Heel. Bij Frans leerde ik hoe ik mijn inzichten daadwerkelijk kon blijven toepassen in mijn leven. Hij leerde mij de concrete kant van spiritualiteit. Met welke oefeningen kun je spanningen en blokkades los laten, hoe behoud je een heldere geest, hoe verwerk je druk en stress in het dagelijkse leven. Kijk voor meer informatie op zijn website yinyangharmony.nl

Meditatie Nijmegen

Sinds mijn ontmoeting met Frans mediteer ik dagelijks. Achteraf gezien kom ik tot de conclusie dat mijn gedachten vrij chaotisch waren, terwijl ik dat niet eens echt door had. Ik kan niet anders zeggen dan dat mijn geest een ware transformatie heeft ondergaan. In mijn praktijk deel ik deze kennis zodat ook jij hier van kunt profiteren; je leert de basis van een juiste lichaamspositie en een simpele maar zeer diepgaande meditatietechniek.