familieopstellingen Nijmegen

Workshop Familieopstellingen 29 november

17 september 2024

Open familieopstellingen

Je bent welkom met een vraag of thema dat speelt in jouw leven. Of zonder vraag, om het eens te ervaren.

Via een familieopstelling kan er zichtbaar worden welke onderliggende dynamiek er verbonden is aan jouw vraag of thema.  Vaak is er namelijk een samenhang te zien tussen een probleem, patroon of blokkade in jouw huidige leven, en wat er eerder heeft plaatsgevonden binnen jouw familie.
Het kunnen zien, ervaren en voelen van deze samenhang kan diepe impact hebben op jouw ziel, en daarmee een grote helende kracht hebben.

Ik werk op een andere manier dan gangbaar is. Meer intuïtief en in stilte, zodat het proces zich als vanzelf kan ontvouwen. Ook voor meer ervaren deelnemers kan het boeiend zijn dit eens te ervaren.

Praktisch en Agenda

Vrijdag 29 november               
van 10u tot ongeveer 17u
Nijmegen, de Vuurvlieg
kosten: €105 euro
incl. vegetarische lunch, koffie en thee

Aanmelden? Of heb je nog vragen? Neem contact met mij op

 

Lees hieronder meer informatie over de familieopstellingen

 

familie opstellingVoor wie?

Voor iedereen die een andere laag in zichzelf en zijn of haar leven wil aanspreken. Dat kan door zelf een vraag of thema in te brengen. Of je neemt deel zonder vraag in te brengen. Ook dan zal je een andere diepte in jezelf aanspreken.
Ervaring is niet nodig, je wordt op de dag zelf meegenomen in het proces. Je kunt het niet goed of fout doen.

Achtergrondinformatie

Familieopstellingen zijn ontwikkeld door Bert Hellinger en worden inmiddels door vele mensen aangeboden.

In het kort: Bij een familieopstelling wordt er met een groep mensen gewerkt. Iedereen die mee wil doen meldt zich aan en zo vormen de afzonderlijke deelnemers een groep die dag (niet met familie dus). Een familieopstelling kan overigens ook individueel gedaan worden, maar dat is een andere techniek.

Binnen deze dag leid ik de groep en steeds brengt één persoon een vraag in. Aan de hand van de vraag of het thema worden enkele mensen uitgekozen die een familielid of thema representeren. Bijzonder genoeg komen deze mensen als vanzelf in een rol terecht, ze voelen echt wat dit familielid beweegt vanbinnen, wat er in de onderstroom aan de hand is. Zo kunnen onbewuste dynamieken naar boven komen, die samenhangen met jouw vraag.
Het ervaren van deze onbewuste samenhang kan meer rust brengen in jezelf, inzicht geven, of je bewustzijn verder openen zodat jij vrijer wordt.

Er zijn veel nuances in de manier van werken met familieopstellingen. Ik werk zelf op een manier die de cognitieve laag nog verder los laat om zo ver voorbij ons verstand de diepte in te kunnen gaan. Immers, het probleem waar iemand mee komt was al niet met het verstand op te lossen, dus ik creëer alle ruimte om daar ver aan voorbij te gaan.
Deze vorm staat ook wel bekend als Het Nieuwe Familieopstellen.

Het Nieuwe Familieopstellen

In de laatste ca 10 jaar van zijn leven ging Bert Hellinger steeds minder sturen binnen de opstellingen; minder duiden en meer laten ontvouwen wat zich toont door de representanten.
Wanneer een deelnemer een vraag of thema inbrengt wordt hier slechts bondig over gesproken of uitgevraagd: je mag er op vertrouwen dat er binnen de opstelling precies naar boven komt  wat er gezien mag worden en wat er op dat moment passend is voor jou. Het accent ligt daarbij niet op het begrijpen van de opstelling, maar op wat het met jouw binnenwereld doet, in jou beweegt, en wat er blijkbaar gezien wil worden. Er wordt veel minder of niet gesproken binnen de opstellingen. Over het algemeen neigt de sfeer meer naar het meditatieve en is er veel ruimte voor vertraging, heling en verdieping binnen de opstellingen.

Ik ben zelf geboeid en gegrepen door deze vorm van opstellen, ook wel het Nieuwe Familieopstellen genoemd. Het geeft mij nog meer vertrouwen op het veld/ de energie zelf en het schept nog meer ruimte om zonder oordeel van goed of fout te zijn. Als opsteller doe ik wel interventies, maar ik ga enkel uit van waarnemingen die spontaan tot mij komen, ik probeer het niet met mijn denken te sturen of in te vullen. Alsof het veld waarin wij ons bevinden zelf de opstelling beweegt. Je zou ook kunnen spreken over een spirituele familieopstelling.

Hoe ziet zo’n dag er globaal uit?

We zijn met maximaal 15 deelnemers. Een deel heeft ervaring, voor anderen is het nieuw. We zitten in een ruime kring. Vaak start de dag met een geleide meditatie. En in een deelronde deelt ieder wat er op dat moment speelt. Bijvoorbeeld: ‘ik zit er gespannen bij’. Alles wat er is mag er zijn, het gaat hier niet over goed of beter, maar simpelweg wat zich aandient.
We beginnen doorgaans met een kleine opstellingen in subgroepen: 2 tot 4 personen. Zo kun je ook wennen aan het representeren als je nieuw bent.
Iedereen kan trouwens representeren, wel kan het even wennen zijn aan wat het precies is. En voel je dat je niet wil representeren: je mag altijd nee zeggen, zonder verdere verantwoording.
Later op de dag wordt er steeds een thema van iemand ingebracht binnen de hele groep.
Tussendoor zijn er twee korte pauzes en een langere middagpauze met lunch.

Komt mijn vraag aan bod?

Aan het begin van de dag zal ik navragen wie er graag een thema wil inbrengen; daar houd ik dan rekening mee. Het is echter niet zo dat je een vraag ‘koopt’. Ik stel intuïtief op en laat mij leiden door de aanwezige energie zelf. Soms denk je een vraag te hebben maar voel je op de dag zelf geen aandrang dit op te stellen. Of je denkt niets te hebben en ineens voel je de urgentie om iets in te brengen. Ik vertrouw op dit proces dat zichzelf ontvouwt en dat het iedereen ten goede komt.
Een aantal mensen zal een eigen thema inbrengen waarop een opstelling volgt. Of je wordt enkel gevraagd als representant. De ervaring leert dat de rol als representant je veel kan brengen. Bijzonder genoeg word je vaak onbewust gekozen voor een opstelling of rol die raakt aan een thema in jouzelf. In die zin werkt de opstelling dan ook voor jou. Het kan ook zo zijn dat je in de kring zit terwijl er een opstelling is die jou raakt en zo verder brengt. Er is in die zin dus geen onderscheid tussen de vraagstellers en representanten.
Stel dat jouw vraag nog niet aan bod komt, kom dan nog eens terug als dat passend voelt. Dit past over het algemeen goed bij het proces dat gaande is; sommige vragen hebben rijping nodig. En natuurlijk houd ik er rekening mee als je voor een tweede keer komt met je vraag.

Zoals gezegd werken we aan het begin van de dag met kleine familieopstellingen. Ook hier kan jouw thema of vraag al geraakt worden.

Opleiding en achtergrond

Ongeveer 4 jaar geleden werd ik gegrepen door het familieopstellen, dit bij Inge Land. Ik merkte meteen dat ik mij als een vis in het water voelde. Het overviel mijzelf dat het zo natuurlijk voelde, alsof ik dit al jaren deed. En ik wist: hier wil ik iets mee. Ik zocht al lang naar iets aanvullends op de therapie die ik bied, er miste nog iets. Meteen ervaarde ik dat dit wel eens kon zijn wat ik zocht. Sindsdien ben ik hier intensief mee bezig.
Ik heb aan veel opstellingen deelgenomen bij Inge Land en volg nog steeds les en supervisie bij haar.
Daarnaast heb ik een tweejarige opleiding afgerond bij Odilon Mets, waar ik de stijl van het Nieuwe Familieopstellen heb geleerd. Ook bij Odilon Mets heb ik nog steeds les om mijzelf te blijven ontwikkelen.
Beide leraren ben ik zeer dankbaar. Niet alleen om alles wat ik er zelf heb kunnen ervaren en verwerken, maar zeker ook om alles wat ik leer door hen te zien werken in dit veld en hierover uit te wisselen.