De lente. En waarom mannen ook een cyclus hebben

19 maart 2021

We staan op het punt van overgang van winter naar lente. Op zaterdag 20 maart 2021 staat de zon precies boven de evenaar, de lente equinox. Een leuk feitje, maar wat houdt dat verder in? En wat betekent dat voor jou?

Equinox

Tijdens een equinox zijn de dag en de nacht even lang. Er is een equilibrium, een evenwicht. Op het aanbreken van de lente betekent dit dat de dagen bij het verstrijken van dit evenwicht langer worden, en de nachten korter.

Op zich is het natuurfenomeen al heel mooi, maar het wordt nog interessanter als je er dieper op in gaat wat deze overgang kan betekenen voor jou. In onze westerse samenleving zijn we het doorgaans niet gewend om stil te staan bij de innerlijke processen die gepaard gaan met de overgang naar een ander seizoen. Je hoort op het nieuws wel dat het lente wordt, en in de volksmond is het dan ook ‘eindelijk lente en hopelijk wat lekkerder weer’. (In het pre corona tijdperk was het ook nog een reële gedachte om met het mooiere weer naar het terras te gaan, ook een fijne associatie).
Maar wat kan de overgang van het seizoen voor jou nog meer betekenen?

1. Het is een nieuwe fase in jouw cyclus

Deze nieuwe fase is er voor ieder mens, het maakt niet uit met welk gender je je identificeert. Dus ja, ook voor mannen. De natuur is cyclisch, daar zijn we het allemaal wel mee eens. De hele natuur doorloopt steeds weer een proces van bloei en afsterven, van hoge activiteit en rust. Maar laten we niet vergeten dat wij als mens ook natuur zijn! Dat is zo’n open deur dat je het zo zou vergeten. Als wij ook natuur zijn, wat doet een seizoensovergang dan met ons?

2. Potentie tot groei

Het fenomeen lente is sterk naar buiten gericht. Per dag zie je de natuur groener worden en groeien om uiteindelijk te kunnen bloeien. Wat leeft er in jou dat wil groeien en opbloeien? Dit is een perfect moment om eerlijk naar binnen te kijken en te zien wat er naar buiten wil komen. Ideeën, plannen, wensen, dromen, projecten kunnen nu meeliften op het momentum van de natuur.

3. Niet alles is levensvatbaar

De natuur trekt een sprintje, bloemen en bomen schieten uit de grond. Er worden nestjes gebouwd en de vele jonge vogels zijn op weg het ei uit te komen. Toch zit hier ook een snoeiharde kant van het leven aan. Een groot deel van de planten komt niet tot bloei, bijvoorbeeld omdat ze verdrukt worden door anderen, ziek zijn, of geen goede voedingsbodem hebben. De lente heeft dus weliswaar de potentie tot groei, maar kent ook andere kanten.

Voor een deel van de mensen is dit seizoen bijvoorbeeld helemaal niet plezierig. Als je hoog gevoelig  bent voor prikkels (hoogsensitief, HSP), kan deze periode ook heel overweldigend zijn. Dit komt bijvoorbeeld ook bij autisme (ASS) vaker voor.
En laat staan als je iemand bent verloren die nog groeiende was. We weten allemaal wel dat dit ook onderdeel is van het leven, maar als mens tekent het je en kan het juist extra pijnlijk zijn als je veel om je heen ziet dat wel verder groeit en bloeit. Realiseer je hierbij dat je niet alleen bent en zoek juist in deze periode steun bij iemand die jou hierin begrijpt, niet alleen rationeel, maar vooral ook gevoelsmatig.

4. Een goede voedingsbodem

De potentie tot groei start bij een goede bodem. Je hebt ideeën, wensen, plannen; maar hoe staat het met de voeding daarvan? Zijn er zaken die je nog in de weg zitten? Wat geeft jou voeding in het leven? Waar wil je ruimte voor maken?

Zelf hou ik erg van tuinieren, en ook daar maak ik keuzes waar ik ruimte voor wil maken. Daar hoort bij dat ik sommige planten weghaal of snoei, zodat anderen beter tot volgroeiing en bloei kunnen komen. De lente is dus niet alleen de tijd om aandacht te geven aan dat wat je tot bloei wil laten komen, maar ook om zaken los te laten die deze groei in de weg staan.

5. Bodemonderhoud

Hoe zorg je er nou voor dat je vruchtbare voorwaarden schept in je leven om tot uiting te laten komen wat er in jou leeft? Een goede voedingsbodem is gezond en vol leven. Neem eens de tijd voor jezelf en kijk op welke vlakken jij vrij bent, en op welke vlakken niet. Zijn er nog blokkades, belemmeringen, of onvoldoende verwerkte gebeurtenissen?

Dit proces is meer gevoelsmatig dan rationeel. Het is erg behulpzaam als je er iemand bij betrekt om te delen wat er in jou leeft. Dat kan een vriend zijn of familie. Maar het kan ook helpend zijn om je te laten ondersteunen door iemand die daar professioneel mee bezig is.

Therapie

Als psycholoog en haptonoom ondersteun ik deze processen. Zeker mijn werk als haptonoom kan helpen om letterlijk te ervaren wat er in jou leeft, diep vanbinnen. Wat er tot uiting wil komen, en waar er nog onverwerkte gevoelens of gebeurtenissen in je aanwezig zijn.

Therapie is er daarmee volgens mij niet op gericht dat er iets mis met je zou zijn. In tegendeel, naar mijn idee helpt het om je vrij en authentiek te voelen. Te voelen wie je werkelijk bent en te doorleven wat je los mag laten. Zo kun je uiting gaan geven aan een wezenlijk deel in jezelf dat gezien wil worden. We zijn hier niet voor niets op aarde. Ieder mens heeft een essentiële rol in dit leven. Neem de stap in de richting van jouw roeping. Nu is het de juiste tijd.

logo Het Open Midden Nijmegen